Un nou studiu pe soareci sugereaza ca anumite medicamente antipsihotice ar putea reprezenta o solutie in tratarea celei mai comune forme de meningita.
Meningita bacteriana (Neisseria meningitides) este o infectie serioasa care cauzeaza inflamarea periculoasa in tesuturile din jurul creierului si al maduvei spinarii.
Anual sunt raportate peste 30000 de cazuri. In timp ce majoritatatea pacientilor se recupereaza cu antibiotice, boala netratata poate duce la sechele majore la nivelul creierului si chiar la deces, cateodata intr-un timp de doar cateva ore.
Acum, o echipa de cercetatori de la institutul Cochin din Paris crede ca a gasit o metoda mai buna de abordare a patologiei. Lucrand pe soareci, rezultatele lor sugereaza ca o clasa de antipsihotice, numite fenotiazine, pot opri meningita de la a se lipi- la propriu.
Medicamentele isi fac efectul in cateva minute, dezactivand bratele filamentoase lungi si lipicioase ale bacteriilor, numite pili de tip IV. Fara aceste filamente active, bacteriile devin imobile, si nu se mai pot aduna in grupuri sau agata de vasele sanguine.
“Acesti compusi exercita un efect protector insemnat”, scriu autorii.
Reduc colonizarea meningococica a vaselor umane si previn disfunctiile vasculare subsecvente, coagularea intravasculara si inflamatia agresiva, cele trei elemente definitorii pentru infectiile meningococice. In fapt, reduc aspectul letal.
Medicamentul functioneaza prin dezarmarea, dar nu distrugerea efectiva a infectiei; de acest aspect se ocupa antibioticele. Cand antibioticele standard sunt folosite in conjunctie cu aceste antipsihotice, eficienta lor creste simtitor, sustin autorii.
Asadar, speranta este ca aplicate impreuna, cele doua tratamente ar putea sa distruga coloniile bacteriene existente la oameni (ceea ce antibioticele nu pot in momentul de fata) si sa permita antibioticelor sa distruga infectia existent.
Bineinteles ca se impugn studii clinice pe oameni pentru a confirma eficienta tratamentului impotriva meningitei, dar autorii sunt increzatori datorita faptului ca medicamentul poate fi folosit pe oameni, déjà.
“Este sigur din punct de vedere medical, cu putine efecte adverse atunci cand este luat cu moderatie, fapt sustinut de cei peste 60 de ani de cand este folosit”, scriu cercetatorii.
“Am aratat ca reduce leziunile vasculare si imbunatatesc rata de supravietuire la soareci in absenta unui tratament cu antibiotice, atunci cand se administreaza in faza timpurie a infectiei.
Acest studiu a fost publicat in “Nature Microbiology.