Biopsia lichida este o componenta importanta in cadrul oncologiei de precizie: acest test genetic non-invaziv ofera informatii extrem de rapid despre mutatiile care promoveaza o forma specifica de cancer, precum si posibilitatea de a promova un tratament tintit corect intr-o fereastra de timp de 10 zile.

Ce este biopsia lichida (ctDNA, cfDNA)?

Este un test de sange rapid, simplu, non-invaziv care releva ADN-ul malign din proba sanguina furnizeaza instant date despre toate tumorile din organism, precum si informatii detaliate despre prezenta procentuala a fiecarei mutatii (ADN tumoral) prezente in sange Biopsia lichida determina:

  • care este mutatia ce promoveaza cancerul
  • care mutatie trebuie tintita prioritar in cadrul terapiei oncologice
  • care terapie oncologica de precizie este solutia optima adaptata mutatiilor specifice
  • cat de bine performeaza tratamentul in desfasurare eventuala necesitate de ajustare a tratamentului

Cum functioneaza?

Celulele tumorale elibereaza ADN in fluxul sanguin. Acest ADN prezinta aceleasi mutatii prezente atat la nivelul tumorei principale, cat si la nivelul eventualelor metastaze. Prin urmare, se poate evalua ADN-ul tumoral printr-o analiza de sange, mai degraba decat prin biopsie. Testul de biopsie lichida (ctDNA/cfDNA) verifica prezenta in sange a ADN-ului tumoral, evidentiind mutatiile susceptibile a promova cancerul. Concentratia de ADN tumoral din sange releva cat de avansat este cancerul si daca tratamentul oncologic este corespunzator. Beneficiile biopsiei lichide non-invaziva, rapida, accesibila obtinerea facila a probelor sanguine pentru testarea ADN-ului tumoral identifica simultan variatiile genetice in toate tumorile urmareste mutatiile individuale, evaluand eficacitatea medicamentelor administrate identifica mutatiile noi care pot promova recurenta tmorilor monitorizeaza pacientul in timpul remisiilor pentru a preintampina o eventuala recurenta (ceea ce inseamna ca aceasta poate fi detectata din timp, inainte ca semne vizibile ale tumorii sa apara, caz in care va fi si mai usor de tratat)

Biopsiile lichide mai sunt denumite cateodata si ctDNAcfDNA, acronime care se refera la tipul ADN identificat in cadrul testarii. ADN-ul tumoral circulant (ctDNA) este specific ADN-ului tumoral, in timp ce ADN-ul liber circulant (cfDNA) se refera la orice tip de ADN gasit in sange, inclusiv ADN-ul tumoral. Biopsia lichida ofera o modalitate de monitorizare a tratamentului usoara si rapida, ceea ce inlatura necesitatea efectuarii unor investigatii imagistice periodice (CT sau RMN).