Oamenii de stiinta sunt aproape de a concepe un test de sange pentru fibromialgie, scutindu-i pe pacienti de un proces de diagnosticare vag si anevoios.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio au ca tinta obtinerea unui test de sange disponibil in lume in urmatorii 5 ani. Increderea lor este data de un biomarker recent descoperit- o “amprenta metabolica”- detectabil in probele sanguine ale celor care sufera de aceasta patologie.

“Am descoperit modele metabolice clare si reproductibile in sangele a zeci de pacienti cu fibromialgie”, spune reumatologul Kevin Hackshaw, autorul principal al studiului. “Aceasta ne aduce mai aproape ca niciodata de conceperea unui test de sange”. Fibromialgia este o afectiune comuna, debilitanta si putin inteleasa, ale carei simptome sunt durerea si oboseala generalizate, fara vreo cauza cunoscuta si fara nicio cale de vindecare. In SUA, este cea mai intalnita cauza a durerii generalizate, fara a pune la socoteala miile de pacienti nediagnosticati ca atare in fiecare an. Fara o modalitate obiectiva si eficienta de detectie, se estimeaza ca 3 din 4 oameni suferind de fibromialgie raman nediagnosticati. Si, in medie, diagnosticarea dureaza cam cinci ani de la momentul debutului simptomelor. In total, Centrele pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA estimeaza ca circa 2% din populatie (adica 4 milioane de adulti) sufera de fibromialgie, afectand in special femeile. Ramasi fara optiuni, multi pacienti se regasesc in situatia de a trai cu durerea. Multi devin disperati si apeleaza la tratamente potential daunatoare. “Cand te uiti la clinicile pentru durerea cronica, cam 40% din pacientii aflati pe opioide intrunesc criteriile necesare diagnosticarii fibromialgiei”, declara Hackshaw.

“De cele mai multe ori fibromialgia se agraveaza, si cu siguranta nu se remediaza, cu opioide.”

Scopul lui Hackshaw a fost sa poata interveni mai devreme. Cu ajutorul spectroscopiei vibrationale, o tehnica care masoara energia moleculelor, echipa lui a analizat mostrele de sange a 50 de oameni cu fibromialgie, 29 cu artrita reumatoida, 19 cu osteoartrita, si 23 cu lupus. In ciuda faptului ca aceste afectiuni au simptome similare, sangele participantilor cu fibromialgie arata altfel. Identificand aceste modele particulare, cercetatorii au incercat apoi sa prezica, in orb, diagnosticele pacientilor. Chiar si fara a cunoaste adevaratele afectiuni, cercetatorii au putut diagnostica cu precizie fiecare partcipant la studiu, pe baza amprentei moleculare anterior amintite. “Aceste rezultate preliminare sunt remarcabile”, spune coautorul Luis Rodriguez-Saona, expert in spectroscopie vibrationala la Univrsitatea de Stat din Ohio.

“Daca putem grabi diagnosticarea acestor pacienti, tratamentul lor va fi mai bun si vor avea perspective mai bune. Nu exista nimic mai rau decat sa te afli intr-o zona gri, fara sa stii exact de ce boala suferi.” Cu toate ca dimenisiunile studiului sunt fara indoiala reduse, rezultatele sunt promitatoare. Daca echipa poate replica rezultatele la o scara mai mare, cu cateva sute de participanti, atunci aparitia pe piata peste cinci ani a unui test de sange nu este deloc nerealista. Implicatiile asupra tratamentului sunt si ele majore.

Daca cercetatorii pot demonstra ca identificarea amprentei biologice a fibromialgiei este una corecta, atunci aparitia unor noi medicamente pe viitor este de la sine inteleasa. “Prin urmare, studiile noastre sunt de o importanta majora, atat pentru dezvoltarea unui biomarker reproductibil, cat si pentru identificarea unor noi tinte terapeutice in vederea tratamentului”, conchid autorii.

Acest studiu a fost publicat in “Journal of Biological Chemistry”.